Sponsor:

Server and Web Integrator
Link:
Kloxo-MR logo
6.5.0 or 7.0.0
Click for "How to install"
Donation/Sponsorship:
Kloxo-MR is open-source.
Donate and or Sponsorship always welcome.
Click to:
Click Here
Please login or register. 2024-05-26, 23:25:45

Author Topic: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed  (Read 8899 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tonym

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« on: 2017-04-12, 08:00:28 »
I have a load of email stuck in the queue since yesterday.

The Kloxo-MR mail queue  log page says:
--
Apr 12 04:51:54 mail send: delivery 230: deferral: CNAME_lookup_failed_temporarily._(#4.4.3)/
--
What can cause that?

I have tried this:
---
 host -tCNAME hotmail.co.uk 8.8.8.8
Using domain server:
Name: 8.8.8.8
Address: 8.8.8.8#53
Aliases:
hotmail.co.uk has no CNAME record
---
I'm not sure what lookup I should be testing.






A. Control Panel:
   - Kloxo-MR: 7.0.0.c-2017041002
   - Web: hiawatha-10.5.0-f.2.mr.el6.i686
   - PHP: php54s-5.4.45-1.ius.el6 (fpm mode)
B. Plateform:
   - OS: CentOS release 6.9 (Final) i686
   - Hostname: mail.mtc1.uk
C. Services:
   1. MySQL: MariaDB-server-10.0.30-1.el6.i686
   2. PHP:
      - Installed:
        - Branch: php55w-cli-5.5.38-1.w6.i386
        - Multiple:
          * php53m-5.3.29-1.ius.centos6
          * php54m-5.4.45-1.ius.centos6
          * php55m-5.5.38-1.ius.centos6
          * php56m-5.6.30-2.ius.centos6
          * php70m-7.0.17-1.ius.centos6
          * php71m-7.1.3-1.ius.centos6
      - Used: php55m-fpm
      - Multiple: enable
   3. Web Used: apache
     - Hiawatha: hiawatha-10.5.0-f.2.mr.el6.i686
     - Lighttpd: lighttpd-1.4.45-1.el6.i686
     - Nginx: nginx-1.11.13-1.el6.ngx.i386
     - Apache: httpd24u-2.4.25-3.ius.el6.i686
       - PHP Type: php-fpm_event
       - Secondary PHP: off
   4. WebCache: none
     - ATS: --uninstalled--
     - Squid: --uninstalled--
     - Varnish: --uninstalled--
   5. Dns: none
     - Bind: bind-9.9.9-1.mr.el6.i686
     - DJBDns: djbdns-1.05-17.4.mr.el6.i386
     - NSD: nsd-4.1.14-1.el6.i686
     - PowerDNS: pdns-4.0.3-1.el6.MIND.i686
     - Yadifa: yadifa-2.2.3-1.mr.el6.i686
   6. Mail: qmail-toaster-1.03-1.3.55.mr.el6.i386
      - pop3/imap4: courier-imap-toaster-4.1.2-1.3.20.mr.el6.i686
      - smtp: qmail-toaster-1.03-1.3.55.mr.el6.i386
      - spam: --uninstalled--
   7. FTP: pure-ftpd
      - pure-ftpd: pure-ftpd-1.0.37-1.mr.el6.i386
   8. Stats: awstats
      - awstats: --uninstalled--
D. Memory:
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          2909       2393        515          1        431       1251
-/+ buffers/cache:        709       2199
Swap:          511          0        511
E. Disk Space:
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/vda1        39G   23G   15G  61% /


*** Process Time: 00:00:00:50.50727 (dd:hh:mm:ss:xxxxxx) ***

Offline MRatWork

  • Administrator
  • The Elite
  • *****
  • Posts: 15,807
  • Karma: +119/-11
  • Gender: Male
    • View Profile
    • MRatWork Forum
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #1 on: 2017-04-12, 08:23:01 »
Check your server IP and domain with mxtoolbox.com.
..:: MRatWork (Mustafa Ramadhan Projects) ::..
-- Server/Web-integrator - Web Hosting (Kloxo-MR READY!) --

Offline tonym

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #2 on: 2017-04-12, 08:33:17 »
Everything still  looks OK on mxtoolbox.com

It is not in any blacklist that site checks.

The mx record check is OK, and returns mail.mydomain.com
   Test   Result
   DNS Record Published   DNS Record found



SPF check:

Test   Result
   DNS Record Published   DNS Record found
   SPF Record Published   SPF Record found
   SPF Record Deprecated   No deprecated records found
   SPF Syntax Check   The record is valid
   SPF Multiple Records   Less than two records found
   SPF Included Lookups   Number of included lookups is OK



The SMTP  test:
##
Test   Result   
   SMTP Connection Time   15.017 seconds - Not good! on Connection time    More Info
   SMTP Transaction Time   17.267 seconds - Not good! on Transaction Time    More Info
   SMTP Reverse DNS Mismatch   OK - 89.33.6.202 resolves to mail.mydomain.com   
   SMTP Valid Hostname   OK - Reverse DNS is a valid Hostname   
   SMTP Banner Check   OK - Reverse DNS matches SMTP Banner   
   SMTP TLS   OK - Supports TLS.   
   SMTP Open Relay   OK - Not an open relay.

DNS test:
   Result   
   Open Zone Transfer Detected
79.170.40.2
79.170.43.3    More Info
   DNS Record found   
   No Bad Glue Detected   
   At Least Two Name Servers Found   
   All name servers are responding   
   All of the name servers are Authoritative   
   Local NS list matches Parent NS list   
   Name Servers appear to be Dispersed   
   Name Servers have Public IP Addresses   
   Serial numbers match
2016092762   
   Primary Name Server Listed At Parent   
   SOA Serial Number Format appears valid   
   SOA Refresh Value is within the recommended range   
   SOA Retry Value is within the recommended range   
   SOA Expire Value within recommended limits   
   SOA Minimum TTL Value is within allowed values   
   No Open Recursive Name Server Detected   



Offline MRatWork

  • Administrator
  • The Elite
  • *****
  • Posts: 15,807
  • Karma: +119/-11
  • Gender: Male
    • View Profile
    • MRatWork Forum
..:: MRatWork (Mustafa Ramadhan Projects) ::..
-- Server/Web-integrator - Web Hosting (Kloxo-MR READY!) --

Offline tega

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 56
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #4 on: 2017-04-12, 09:34:00 »
Same issue with me

Apr 12 08:29:19 server send: delivery 1: deferral: CNAME_lookup_failed_temporarily._(#4.4.3)/

I think I have a clue but I'm not sure, I read somewhere that qmail can only handle DNS lookups (including cname and mx) up to a certain amount of bits and to be able to work with bigger lookups it need to be patched, but since qmail is installed from the kloxo repos I haven't done any patching and to be honest, I'm not even sure if I know how to do it.

I check the records for the domain that I want to send an e-mail and they are fine, also that error is just happening for a few of the e-mails I try to send from my server
« Last Edit: 2017-04-12, 09:46:35 by tega »

Offline MRatWork

  • Administrator
  • The Elite
  • *****
  • Posts: 15,807
  • Karma: +119/-11
  • Gender: Male
    • View Profile
    • MRatWork Forum
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #5 on: 2017-04-12, 10:17:50 »
Same issue with me

Apr 12 08:29:19 server send: delivery 1: deferral: CNAME_lookup_failed_temporarily._(#4.4.3)/

I think I have a clue but I'm not sure, I read somewhere that qmail can only handle DNS lookups (including cname and mx) up to a certain amount of bits and to be able to work with bigger lookups it need to be patched, but since qmail is installed from the kloxo repos I haven't done any patching and to be honest, I'm not even sure if I know how to do it.

I check the records for the domain that I want to send an e-mail and they are fine, also that error is just happening for a few of the e-mails I try to send from my server

You can use their src.rpm for your patch. See http://rpms.mratwork.com/repo/mratwork/SRPMS/
..:: MRatWork (Mustafa Ramadhan Projects) ::..
-- Server/Web-integrator - Web Hosting (Kloxo-MR READY!) --

Offline tonym

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #6 on: 2017-04-12, 10:24:25 »
I had worked through this thread before posting:
https://forum.mratwork.com/kloxo-mr-technical-helps/cname_lookup_failed_temporarily/

I have tried other DNS servers from this list in my resolv.conf:
https://www.lifewire.com/free-and-public-dns-servers-2626062

I also found this:
https://support.plesk.com/hc/en-us/articles/213903265-Many-errors-in-maillog-CNAME-lookup-failed-temporarily-4-4-3-

That is why I was trying
host -tCNAME hotmail.co.uk 8.8.8.8

Whereever else I try that (server at work,  PC at home), I still get
--
hotmail.co.uk has no CNAME record
--
trying various hosts and DNS servers. Things don't seem to work the way that plesk article said.

How can I see more details debug logging of the outgoing email? What is in the /var/log/maillog is brief.

Offline tonym

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #7 on: 2017-04-12, 11:31:44 »
I don't know what changed yesterday to stop qmail sending for me. Or why CNAME lookups don't work.

These instructions for patching look interesting:
https://www.webfactory.de/blog/patch-qmail-in-ubuntu-to-avoid-cname-lookup-failed-temporarily-errors


Offline tega

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 56
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #8 on: 2017-04-12, 12:00:23 »
I actually extracted qmail-toaster from MR's repo and checked that qmail is already patched for big DNS lookups, so here it goes my theory.

No idea than what's causing since, I'm in the same boat as you

Offline MRatWork

  • Administrator
  • The Elite
  • *****
  • Posts: 15,807
  • Karma: +119/-11
  • Gender: Male
    • View Profile
    • MRatWork Forum
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #9 on: 2017-04-12, 12:07:55 »
In certain providers, need add 'gateway' in /etc/sysconfig/network.
..:: MRatWork (Mustafa Ramadhan Projects) ::..
-- Server/Web-integrator - Web Hosting (Kloxo-MR READY!) --

Offline tonym

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #10 on: 2017-04-12, 12:09:05 »
I'm not surprised qmail-toaster already has the big DNS patch. It must have lots of improvements over qmail.

Is there anyting like this patch in there?
https://gist.githubusercontent.com/mpdude/21f358700902d55fb616/raw/eb5ed38db9918da81bb589b67e04118584df42a3/0005-remove-cname-check.diff

Offline tonym

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #11 on: 2017-04-12, 12:11:24 »
Wouldn't having a missing GATEWAY in /etc/sysconfig/network mean all networking would be broken?

I do not have one, but web serving and incoming mail are all working normally.

Offline tega

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 56
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #12 on: 2017-04-12, 12:53:46 »
This is happening in 3 of my servers running kloxo :(

Offline tonym

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #13 on: 2017-04-12, 13:42:48 »
This is interesting:
http://fanf.livejournal.com/122220.html

It sounds like we may need qmail to not use CNAME or ANY queries.

I've tried doing an ANY query to all the DNS servers on the free list I posted earlier, and they all  time out:
 host -tANY hotmail.co.uk 109.69.8.51





Offline tega

  • Valuable Member
  • *
  • Posts: 56
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Mail stuck in queue - CNAME lookup failed
« Reply #14 on: 2017-04-12, 14:39:55 »
FINALLY, I think I fixed, at least my e-mails on the queue were already proccesed after applying the any-to-cname patch

I will update after being 100% sure that the e-mails are working again

UPDATE: Yeah it worked, all my e-mails are being delivered now!

@MRatWork if you want to include this patch in your qmail rpm it would be great, it's just one line that changes in the dns.c which make it trim in all the information qmail needs to make the lookup

http://www.memoryhole.net/qmail/#any-to-cname

Thanks
« Last Edit: 2017-04-12, 14:52:52 by tega »

 


Top 10 Social Networking:    Facebook    Twitter    LinkedIn    Pinterest    Google Plus    Tumblr    Instagram    VK    Flickr    Vine

Page created in 0.03 seconds with 18 queries.

web stats analysis